30 czerwca 2020

Podstawy cukierniczych aspektów robienia tortu :)

By spprzyboro844

Torty nalezą do tych wyrobów cukierniczych, które niemal całemu światu kojarzą się ze szczególnymi momentami. Tortami delektujemy się nie tylko podczas świętowania urodzin, ale też przy okazji ślubów, ważnych rocznic, sukcesów w pracy.

W tym wyjątkowym cieście liczy się nie tylko smak, ale też dekoracyjny wygląd. Jak upiec wspaniały tort, który zadowoli nie tylko nasze kubki smakowe, ale też potrzeby estetyczne?

Pieczenie tortu od podstaw, niezbędne akcesoria i produkty

Początkujący cukiernicy na swój debiutancki wypiek powinni wybrać możliwie najprostszy tort. Podstawą udanego tortu jest oczywiście biszkopt. Puszysty i smaczny biszkopt uzyskamy dzięki odpowiednio ubitej pianie. Białka jaj najlepiej ubijać mikserem, do momentu, gdy piana będzie “trzymać się” naczynia i nie spływać. Biszkopt po upieczeniu należy nasączyć, kawą, herbatą, lub alkoholem. Płyn, którym zamierzamy nasączyć biszkopt, powinien mieć możliwie najbardziej zbliżony smak do kremów i mas, jakimi będziemy przekładać tort. Do upieczenia okrągłych biszkoptów potrzebujemy odpowiedniej formy, jeśli nie mamy takiej w domu, odwiedźmy najbliższy sklep cukierniczy elhandel.pl. Tortownicę należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, aby biszkopt łatwo odszedł od dna. Dobranie odpowiedniej masy jest równie ważne, jak upieczenie idealnie puszystego biszkoptu. Waniliowe i śmietankowe kremy dobrze współgrają z kawałkami galaretek i truskawkami. Masa mocno czekoladowa idealnie łączy się z wiśniami lub śliwkami.

Dekorowanie tortu – jadalna masa cukrowa i kolorowe posypki

Upieczenie biszkoptu i przełożenie go pysznym kremem to dopiero połowa sukcesu. Tort, zwłaszcza ten na szczególną okazję, powinien być odpowiednio udekorowany. Najpopularniejszym sposobem dekoracji, jest polanie ciasta czekoladą, której powierzchni umieścimy wzory z kolorowej posypki, lub kremu wyciśniętego, ze szpryc do wypieków. Szpryce do kremów w swoim asortymencie posiada prawie każdy sklep cukierniczy. Na wierzchu ciasta często układa się również owoce, latem najbardziej popularne są truskawki. Ciekawym pomysłem na udekorowanie tortu jest również masa cukrowa, z której możemy wyczarować dowolny wzór. Szykując tort dla najmłodszych, inspiracji na dekorację warto poszukać wśród kreskówek, urodzinowy tort z wizerunkiem ulubionego bohatera, to marzenie niejednego dziecka. Warto pamiętać, że nie dekorujemy wyłącznie wierzchu wypieku, ale też jego boki. Boki tortu możemy posmarować niewielką ilością kremu i posypać wiórkami z kokosa lub posiekanymi orzechami.